22.01.2024:
Krypto højsæson?
Det er noget tid siden, sidst vi opdaterede omkring krypto markedet, det er dog ikke stået stille i mellemtiden, tværtimod. I 2022, hvor markedsværdien for kryptovaluta faldt mere end 80 %, og for mange aktiver mere end 90 %, steg antallet af aktive wallets med over 40 %. Dernæst er likviditetsreserven i det finansielle system vendt fra fald i 2022 til stigning i 2023, som i kombination har givet modet tilbage til kryptoinvestorerne. Det ses i nedenstående, hvor den lyseblå USD-reserve i det finansielle system, som kører modsat relativt til den overordnede centralbankbalance.
Graf: Likviditetsreserve i det finansielle system
Og medgivet, så er flowet og udviklingen i kurserne for kryptovaluta fortsat meget dikteret af udviklingen i likviditeten i det finansielle system. Til en vis grænse kan det samme dog siges om aktierne. Kigger vi mere fundamentalt på kryptovaluta, blev den første ETF, der tracker spotkursen på Bitcoin, lanceret. Det vil sige, der er ingen derivater, ingen mellemmænd, ingen futures eller andet der bruges omkostninger på, men helt simpelt en ETF der indeholder Bitcoins og følger kursen. Op til lancering har det tiltrukket ny opmærksomhed til Bitcoin og været bidragende faktor til store stigninger i slutningen af 2023. Siden lancering har kursen dog sat sig fra omkring 45.000 USD til ca. 41.000 USD i skrivende stund. De første tre handelsdage er der dog søgt ca. 2 mia. USD ind i ETF’en kilde. Det betragtes samtidig som et gennembrud, da det kan være med til at åbne for nye og mere institutionelle kilder til kryptoverdenen, da fonden er optaget til handel på et reguleret marked.
Kigger vi på kursen på Bitcoin, følger den fortsat en eksponentiel trend, og bevæger sig typisk inden for 1-2 standardafvigelser væk fra denne trend. Meget tyder desuden på, at en cyklisk bund blev sat i efteråret 2022, hvor likviditeten i øvrigt også vendte rundt. En del af den fremadrettede performance vil derfor også ligge i slipstrømmen af, hvad centralbankerne gør, særligt FED. Og hvis inflationen kommer under kontrol, rentestigningerne har toppet, og frasalget af obligationer, som ventet stopper her i første halvår, kan Bitcoin med en vis sandsynlighed ramme 100.000 USD i denne cyklus, og dermed komme retur til middelpunktet i sin trend. Både som resultat af ny mulig kapital via ETF, men også den voksende brugerbase beskrevet i indledningen. Derved kan vi gå fra nuværende kryptoforår og ind i ”sommerperiode” (godt vejr / god performance), hvor bevægelserne igen vil fange mere mainstream medier, og udviklingen kommer på radaren hos det bredere marked.
Graf: Logaritmisk trend Bitcoin
Kryptoverdenen er dog meget mere end Bitcoin, og et af de mere, måske mest interessante, projekter sker på Solana blockchainen. Blockchainen, som fik nogle gevaldige klø da én af de store platforme, FTX, i slutningen af 2022 måtte bukke under. Derved toppede kursen i 2021 i 250 USD, og startede 2023 under 10 USD. Siden er den dog vokset til knap 100 USD, som det fremgår i nedenstående. Og her bliver det interessant. Blockchainteknologien skal sammenlignes lidt som internettet og som fundament for, at der kan komme en add-on eller et nyt lag. F.eks. har internettet kun en brugercase, fordi virksomhederne fodrer det med indhold, eksempelvis Facebook, Linkedin, Google mv., som ikke ville have samme produkt hvis ikke internettet var her. På samme måde kan blockchainteknologien sammenlignes. Her skiller Solana sig ud ved, at et firma der hedder Jump Crypto har lavet en såkaldt ”layer 2” (andet lag) der hedder Firedancer kilde, til Solanas blockchain. Med dette layer 2 offentliggjorde Jump Crypto i slutningen af 2022 en live demo, hvor den håndterede ca. 1.000.000 transaktioner i sekundet (tps)! Sammenligner vi med Visa, som kan håndtere max 65.000, og i praksis håndtere 10.000 i sekundet, er det altså et kvantespring. Firedancer blev officielt lanceret i oktober 2023, og rummer som antydet en kæmpe brugercase og er efter sigende oppe på 1,2 mio. tps.
Graf: Kursudvikling Solana
Ligeledes er flere mere etablerede virksomheder i stigende omfang begyndt at bruge blockchainteknologien. Som eksempel kan nævnes Paypal, som også benytter blockchainteknologien og har deres egen stablecoin (PYUSD) kilde.
Fordelen ved blockchainteknologien er, at værdierne eller dataene ikke bliver opbevaret et centralt sted, som eksempelvis i skyen, men som navnet antyder i en kæde af blokke. Så hver blok indeholder information fra de øvrige blokke. Det betyder også, at for kunne hacke eller manipulere med systemet er det ikke nok kun at få adgang til den enkelte blok, men man skal kunne kontrollere hele kæden af blokke for at ændre informationen. Sikkerheden er alt andet lige større.
Kryptovaluta indgår ikke i vores allokering, men teknologien og innovationen på området bliver en del af vores fremtidige hverdag og derfor også inden for vores interessefelt. Der findes meget materiale omkring kryptovaluta og hvad brugercasen egentlig bliver. Men denne podcast, optaget i 2019, omfavner det godt og kan give en ide om potentialet.