17.2.2022:

Rusland-Ukraine

Vores praktikant gennem de næste 7 uger, Benjamin Høegh, har zoomet ind på Rusland/Ukraine konflikten og lavet en super vurdering af dets betydning for aktiemarkederne.

Skrevet af Benjamin Høegh, praktikant

De geopolitiske spændinger mellem Rusland og Ukraine (og resten af Verden) synes at dæmpe sig. Investorerne har i denne uge løftet humøret på den baggrund og fundet lidt fodfæste på aktiemarkederne igen. Fornemmelsen af om denne korrektion er ovre synes dog stadig at ligge i baggrunden, hvor hovedfokus nu igen er drejet over mod centralbankerne som vi skrev om i sidste uge.

Nervøsiteten er også at se i VIX indekset, der måler udsvingene på aktiemarkederne og jævnligt går under navnet, frygtens indeks. I nedenstående ses det at udsvingene i starten af 2022 har været højere end det vi oplevede på noget tidspunkt gennem 2021, på nær januar måned. Det var forventeligt at vi skulle tilbage til en normal efter et meget ”straight-forward” 2021 med få udsving.

Graf: VIX indeks USA

 

Rusland-konflikten har naturligvis haft indflydelse på de større udsving og generelt været med til at øge usikkerheden. Det er som udgangspunkt er en skidt kombination når markederne kommer fra 2021 der for flere markeder bød på stigninger på +25%.

Skulle det ske at Rusland-Ukraine spændingerne igen intensiveres, kan det i værste fald ende i en humanitær krise, men for investeringsmarkederne er vi mindre bekymrede. Historisk, er det kun få geopolitiske stridigheder der sætter længerevarende spor i aktiemarkedet, målt på S&P 500 indekset. Af nedenstående tabel fremgår nogle af de mest væsentlig geopolitiske uroligheder der har involveret krig og terrorangreb. Kun 4 gange har den totale %-vise nedtur været tocifret. Ud af de 4 gange har de 2 af nedturene, hhv. Iraks invasion af Kuwait og 9/11, været i eller tæt på en i forvejen recession. Gennemsnitligt har det taget 20 handelsdage at nå bunden, hvorefter genopretningen kun har taget 43 dage!

Det er naturligvis alt andet lige betragtninger, og såfremt konflikten virkelig eskalerer, må vi forvente de europæiske markeder reagere noget voldsommere end eksempelvis det amerikanske. I vores allokering mod global value, emerging markets (Rusland udgør her mindre end 6 %), Australien og Kina, er det ikke vores vurdering de vil være sårbare af nævneværdig karakter. For nærværende er vi derfor stadig meget komfortable med vores allokering.

Graf: Aktiebevægelser ved historiske geopolitiske begivenheder



Kilde: LPL research

Fra et investeringsperspektiv tilser vi altså ikke de nuværende geopolitiske konflikter med stor frygt. Det dels pga. ovenstående ret begrænsede drawdown + at vi, som beskrevet i en tidligere analyse, kan være sikker på at markederne indregner nyhederne før vi når at reagere.

Vores hovedfokus er derfor, stadigvæk, centralbankerne og deres reaktion på inflationen som særligt resten af Q1 og ind i Q2 kan sætte spor i aktierne. Drejer vi dog fokus tilbage på VIX indekset, er det vores forventning at denne igen vil søge lavere særligt ind i andet halvår når visheden omkring inflationen bliver større. I nedenstående graf har vi lavet en regression, der fortæller om sammenhængen mellem udviklingen i VIX indekset og S&P500 indekset. Her fremgår det tydeligt at en negativ udvikling i VIX er positivt for S&P500. Da indekset per definition er det man kalder ”mean reverting” eller at den konstant søger tilbage til middelværdien som på både 5, 10 og 30 års tidshorisont ligger lavere med mellem 25 -> 33%.

Timingmæssig kan det ikke bruges, men det kan være en indikation på at hvis vi får ret i vores antagelse kan vi kigge ind i mildere tider på aktierne. For humanitætens skyld, lad os hertil håbe at den russiske konflikt ikke eskalere 

Graf: VIX og S&P 500 regression


Jens Kornbeck

Jens Kornbeck

Forfatter, Porteføljemanager