25.1.2022:

88 % sandsynlighed for rentestigning til marts, men frontløber markederne FEDs beslutning om rentebanen for 2022?

Volatiliteten er tilbage på aktiemarkederne i takt med geopolitisk uro og at markederne forsøger at tage forskud på de stramninger man forventer særligt FED vil gøre i 2022 – Det ligner dog markederne regner med ”Worst Case” hvilket vi ikke forventer, derfor er vi nu fuldt investeret.

Vi skulle ikke mange dage ind i 2022 før at volatilteten ramte aktiemarkederne som vi ”advarede” om i slutningen af 2021. I nedenstående graf ses den årlige udvikling tilbage til 2016, hvor det også fremgår at starten på 2022 netop kun overgås af 2016, hvor de globale markeder pr. i går er faldet -6,9%, mens USA i løbet af dagen krydsede -10% og Nasdaq100 + det danske C25 nærmer sig -13%. Indtil nu har temaet ret entydigt været at vækst fravælges i takt med udsigt til faldende centralbank opkøb/balancereduktion og stigende renter.

Graf: Verdensindeks udvikling, udvalgte år


Det markederne lige nu kigger ind og har indregnet i rentemarkedet er at FED vil hæve styringsrenten 4x i 2022, og med 88 % sandsynlighed sker den første hævning d. 16 marts på deres møde. I nedenstående ses endvidere markedets forventninger for rentebanen i 2022 hvor der lige nu regnes med en styringsrente lige omkring 1 % når året er omme. Med den forventning fra markedet har FED, via sin kommunikation og indikeringer, givet sig selv spillerum, og er egentlig kommet foran rentekurven. Det værste scenarie for en centralbank er at komme efter rentekurven og blive tvunget til at overraske markederne med en uventet rentestigning. Med dette in mente har centralbanken altså markedet i deres hule hånd, forstået på den måde at de kan hæve renten 4x uden at forskrække markederne, facit er dog en anden snak og vi tror næppe udfaldet, som vi for et par uger siden argumenterede hvorfor.

Graf: Markedets forventning til en styringsrente 2022



Oven i centralbank usikkerheden, er der opstået geopolitisk usikkerhed mellem Rusland/Ukraine, hvilket var hovedårsag til gårsdagens røde markeder (rublen faldt, obligationer steg). Når Rusland og Kina er indblandet i noget, kan vi næsten være sikker på at udfaldet er ukendt. Det vi til gengæld kan være sikker på, er at når råvarer som olie, gas, hvede og mineraler som Rusland sidder tungt på, stiger kraftigt plejer de som regel at være god for geopolitisk uro da pengekassen igen er fyldt op. I nedenstående graf ses rublens udvikling ÅTD over for DKK i et indeks hvor den alene i går faldt ca. -1,8 %.

Graf: Indeks rubel udvikling mod DKK, 2022



Vores vurdering af nuværende markeder er at dette er en længe ventet korrektion, og noget som vi formentlig har sparet op til gennem de seneste 14 mdr. Den geopolitiske situation i Rusland/Ukraine skal vi være obs. på, men 9/10 gange vil man altid komme bagefter i sine investeringer hvis man reagere på geopolitik. Det samme vil sandsynligvis gøre sig gældende denne gang hvorfor vi ikke foretager eller anbefaler at foretage ændringer på baggrund af dette i hverken positiv eller negativ retning i porteføljen.

Centralbankerne skal vi omvendt være meget på toppen af, om vi vil det eller ej er centralbankopkøb (eller mangel på samme) essentiel for markedet på nuværende tidspunkt, og renten relativ mindre. I vores optik er markederne dog frontløbet FED så meget nu, at der er plads til en positiv konsekvens af årets rentebeslutninger fra FED. Den seneste uge har vi derfor suppleret op i vores allokering så vi nu er fuldt investeret for vores kunder, velvidende at bunden i aktierne måske/måske ikke er indtruffet.

Holder vi fast i vores langsigtede strategi og udsyn på økonomien er der ingen ændringer og casen er for os stadig positiv, men volatiliteten i 2022 skal vi forvente bliver større og mere tilbagevendende end vi så 2021.

 

Jens Kornbeck

Jens Kornbeck

Forfatter, Porteføljemanager