16.6.2022:

Volatiliteten fortsætter, men udsigt til solidt rebound kan være undervejs på den korte bane

Endnu en blodig uge nærmer sig sin afslutning hvor der var klar tale fra den amerikanske centralbank – Vi nærmer os nu kvartalsafslutning hvor rebalancering fra pensionskasser og fonde kan give lidt tiltrængt stabilitet og muligt rebound til aktierne.

Der var klar tale fra Jerome Powell og resten af komiteen i den amerikanske centralbank i onsdags som indledningsvis blev taget positivt i mod af markederne. I går kom frygten dog tilbage med rekordfart og markerede 5 ud af de seneste 7 dage hvor mere end 90 % af aktierne var negative. Samtidig er mindre 10 % af US aktierne nu over deres 200 dages glidende gennemsnit og kun 2 % er over deres 50 dages glidende gennemsnit. Dernæst markerer ugen 10 ud af de seneste 11 uger hvor aktierne er faldet, siden 1928 er sidste og eneste gang det er sket i 1973. I nedenstående graf ses andelen af aktier der handler over deres 50 dages glidende gennemsnit, der er en indikation på markedssentimentet.

Graf: Antal aktier der handler over 50 dages glidende gennemsnit

Kilde: stockcharts

Som jeg beskrev i går og kan ses i ovenstående graf, er der et massivt negativt sentiment i aktierne nu. Vi vurderer dog de kommende uger kan yde noget stabilitet og formentlig byde på et solidt rebound. Dette ud fra at vi nærmer os kvartalsafslutning hvor pensionskasser og fonde skal ud at rebalancere oven på det 3 værste kvartal siden 2008. Samme tendens så vi øvrigt i marts måned, ligesom det markerede store stigninger i slutningen af marts 2020 under Corona udbruddet.

En endelig bund vurderer jeg dog stadig er for tidlig at konkludere. Markederne er som bekendt fremadskuende og har lige nu indpriset en såkaldt forward P/E på knap 16, hvilket er under både 5 og 10 års gennemsnit, altså aktierne er billigere nu målt på den forventede indtjening de kommende 12 mdr. I det ligger der dog også en forventning om at indtjeningen stiger 9 % de kommende 12 mdr. hvilket ser ret usandsynligt ud ift. at centralbankerne forsøger at bremse forbruget. Med andre ord mener jeg vi skal se 1; inflationstallene for juni og 2; se regnskaberne for Q2 for at kunne konkludere en endelig bund. Når det er sagt

Graf: Forward P/E (forventet pris pr. indtjeningskrone de kommende 12 mdr.)

Vores egne portefølje flirter lige nu også med to cifrede fald med -10-11% for både middel og høj risiko, mens benchmark er nede med -14-15 %. Som beskrevet i går er vi fortsat komfortable med vores allokering til trods for udviklingen på markederne har været noget mere voldsom end vi havde forventet ved årets indgang. Skulle vi starte forfra ville porteføljerne dog have været den samme i dag.

 

Jens Kornbeck

Jens Kornbeck

Forfatter, Porteføljemanager