30.9.2022:

Så kom Bank of England, ECB næste?

I onsdags lavede vi en analyse om bl.a. Bank of Japans intervention i sidste uge, hvor vi også bebudede at Bank of England og/eller ECB kunne kigge ind i samme skæbne, kort efter måtte Bank of England i markedet – nu hviler øjnene på ECB. HUSK AFKASTWEBINAR PÅ MANDAG KL. 8.30

Der foregår en hård kamp på finansmarkederne for at bevare stabilitet på særligt obligations- og valutamarkedet. I onsdags lavede vi en analyse om hvilken centralbank der blev den næste i markedet efter Bank of Japan i sidste uge var i markedet, få timer efter måtte også Bank of England i gang, dog af helt andre årsager. Bank of Japan var som udgangspunkt for at yennen ikke skulle svækkes yderligere, Bank of England, var af frygt for såkaldte ”margin calls” fra flere pensionskasser der lider voldsomt under de stigende renter. I nedenstående ses udviklingen i den 5-årige statsrente i England, samt daglige udsving nederst i grafen.

 

Graf: 5-årige britiske statsrente

 Ift. pensionskasserne og udfordringer heromkring kan flere pensionskasser i særlig Europa blive påvirket af renten, og lad os kort forklare hvorfor. Pensionskasser påløber sig forpligtelsen at udbetale pensioner ofte +30 år ud i fremtiden bl.a. ved køb af lange obligationer. Ved køb heraf påtager de til gengæld en kursrisiko såfremt renten svinger, denne afdækkes typisk med renteswaps. Og når swap-kurven så går bananas som vi har set i England efter deres kamikaze manøvre af en finanspolitisk hjælpepakke sidste fredag, bliver sektoren belastet negativt, både på swapværdien og rentebetalingen, hvilket altså i onsdags BoE måtte reagere på.

I nedenstående ses endvidere pensionskassernes værdi i % af BNP på OECD-lande, hvor bl.a. Canada, Australien, Island, Schweiz og tildels Danmark, kan være sårbare i samme situation.

 

Tabel: Pensionskasser beholdning i % af BNP

Kilde: OECD

Vores forventning er stadig at ECB på den ene eller anden måde skal ud at forsvare stabilitet, hvad der udløser det kan vi kun gisne om. Kigger vi på inflationen kom Tyskland i går med endnu en overraskelse på opsiden ift. forventningen og landede på hele 10,9 %, hvilket stemmer overens med det billede vi har set i USA hvor Europa det seneste år har været 3 mdr. forsinket. Samtidig bekræfter det at på oktobermødet ECB skal igang med endnu en rentehævning.

Centralbankernes opgave er at sikre prisstabilitet, og har de seneste 24 mdr. ikke været i nærheden af at sikre det. Samtidig ligner det at de kommende 12-24 mdr. igen vil blive et problem, da markedets forventning til breakeven inflation nu er under målsætningen på 2 %, og på 5 og 10 års horisont hurtigt løber derned.

 

Graf: 2 år + 5 år breakeven inflation

Internt har jeg derfor lovet specialøl til mine kolleger, hvis vi ikke inden jul ser ændret retorik fra den amerikanske centralbank. Markedet indikerer det langt fra lige nu, men ustabiliteten og argumenterne begynder at hobe sig op, hvorfor jeg godt tør være lidt frisk på denne melding.

Jens Kornbeck

Jens Kornbeck

Forfatter, Porteføljemanager