3.11.2022:

Den amerikanske centralbank holder snuden i sporet og giver rystelser i aktiemarkederne

FED fortsætter ”høge” tonen og hiver tæppet væk under aktierne, med særligt 3 kommentarer. De lange renter reagerer omvendt med beherskede udsving, og indikere markedets indprisning gående frem var nogenlunde i vinkel.

FED hævede helt som ventet renten med 0,75 %, og indikerede i meddelelsen at de nu begyndte at se klare tegn på den økonomiske opbremsning. Det fejrede aktierne med stigninger på ca. 1 %. På pressemødet en halv time efter, blev stemningen dog vendt 180 grader. Centralbankchef Jerome Powell var særligt hård med 3 kommentarer, som klart tog pusten fra aktierne, men som de lange renter var forberedt på.

1: Den neutrale rente (ligevægtsrenten) vurderer vi (centralbanken) nu er højere end tidligere, hvilket indikerer styringsrenten skal være højere for at slå inflationen ned.

2: Powell gentog endnu engang at renten vil være høj indtil realrenten bliver positiv = inflationen skal ned under styringsrenten før de drejer rundt.

3: Centralbanken har værktøjerne til at supportere økonomien hvis vi skulle stramme for meget. Altså hellere stram for meget end for lidt.

På positiv siden anerkendte FED dog også at deres rentestigninger rammer realøkonomien med en vis forsinkelse, som kan gøre de må bløde op hurtigere på den anden side.

Aktierne havde efter alt at dømme håbet på lignende toner som ECB og Bank of Canada kommunikerede i sidste måned. Og med en 8 % korrektion op i anden halvdel af oktober blev pusten fra investorerne.

FED gjorde det altså klart for investorerne at de kommer til at kvæle inflationen. At dømme ud fra realrenten og udviklingen i konjunkturerne er vi fortsat af samme overbevisning, men at det kan komme hurtigere end markedet lige nu venter. Samme konsensus har FED forventeligt også jf. deres vurdering af forsinkelserne i rentestigningerne, men kan af gode grunde ikke kommunikere anderledes end det de gør.

Kigger vi netop på inflationen kan vi i nedenstående se den annualiserede inflation på 3 og 6 mdr. og den faktiske årlige inflation. Her kan vi også se momentum er klart aftagende både på 3 og 6 mdr. hvorfor det i vores optik blot er et spørgsmål om tid. Forventeligt vil den overordnede inflation ramme nuværende styringsrente i Q1, hvorfor punkt 2 i ovenstående er inden for rækkevidde.

Graf: Inflation annualiseret 3 og 6 mdr. og den faktiske

Volatiliteten må vi altså forvente fortsætter på aktierne, men dommedagsprofetierne med 30 % yderligere fald er stadig langt fra vores konsensus. Mere sandsynligt forventer vi at vi bevæger os omkring nuværende niveauer +/- 5-8% indtil der er klare indikationer på en vending i inflationen.

Udviklingen i rentemarkedet efter mødet i går og her til morgen, har været relativt beskedne. Særligt i den lange ende der samlet ligger højere med blot ca. 5 bp. Dernæst har pengemarkedet efter centralbankmødet indregnet større sandsynlighed for en 0,50 % stigning på mødet i december end før mødet i går, hvor der var større sandsynlighed for 0,75 % (markeret med gul i nedenstående). Overvejende var rentemarkedet altså mere forberedt på dette end aktierne. For vores porteføljer har vi netop taget mere varighed, og efter i går indikere det igen for os som at der skal væsentlige nye overraskelser til før de lange renter skal markant yderligere op.

Figur: Markedets forventning frem mod næste rentemøde

Kilde: cmegroup

Jens Kornbeck

Jens Kornbeck

Forfatter, Porteføljemanager