18.12.2024:

There are 9 million bicycles in Beijing, but nothing close to 5 % GDP Growth

Katie Melua sang ”there are 9 million bicycles in Beijing” tilbage I 2005, det passede måske dengang. Men hvis Kina skal gøre sig forhåbninger om 5 % BNP i 2025, skal der produceres 9 milliarder cykler og gerne med lad og elmotor for at have en chance på den målsætning.

De seneste dage har markedet givet deres mening til kende omkring de manglende hjælpepakker til den kinesiske økonomi. I nedenstående ses den 10-årige kinesiske statsrente, som over 5 handelsdage er faldet 40 basispoint, den procentuelle ændring er kun set værre under finanskrisen. Udover at være en klar indikation på at aktuelle inflationstal ikke er forbipasserende tendens, er det også et signal til myndigheder om at der skal laves reformer for at rette op på udviklingen.

Graf: 10-årig kinesisk statsrente, procentuel 5 dages ændring

I sidste uge hintede de at der snart kom en håndsrækning med lavere renter, noget der fortsat er udeblevet og noget markedet har straffet. Derved hoppede investorerne ikke på samme nummer som i september hvor de sidste gang var i markedet, med en noget større lempelse. Tilbage i oktober lavede vi en analyse om Kina, hvor én af graferne vi brugte, var forbrugertilliden. Til trods for lempelser og kommunikative forsøg på opretning er det ikke lykkedes at gøre forbrugerne mere rolige, tværtimod. Det er samtidig ikke noget der fordrer for den indenlandske efterspørgsel.

Graf: Forbrugertillid, Kina

Til gengæld skuffer inflationstallene stadig, og med en stigningstakt på bare 0,2 % på årsbasis, balancere landet fortsat på randen af deflation. Som vi også skrev i oktober, er det trods alt ”sjovere” at skulle hive 5-8 % inflation ned på 2 %, end forsøge at hive 0 % op på 2 %, når gælden er på 300 % af BNP. I nedenstående ses inflationen på årsbasis i grafen og månedsbasis i søjlerne.

Graf: Inflation, årsbasis og månedsbasis

Udfordringerne fortsætter ind i 2025 hvor den økonomiske aktivitet bremser op. Det kan vi bl.a. se på kreditimpulserne, dvs. andelen af nye lån relativt til BNP, som ligger på -2,5 % på årsbasis og tendere til at lede BNP væksten med 4 kvartaler. Med andre bremser BNP-væksten op, hvilket ikke harmonere super godt med en målsætning på 5 % BNP som de med hiv og sving kun lige kommer til at snuse til i 2024.

Graf: Kreditimpulser og BNP-vækst Kina.

Og kigger vi på den hardcore låneudvikling ses forklaringen ligeledes på de svage kreditimpulser. Antallet af nye lån stiger nu ”kun” med 7,7 %. Det langsomste siden dataene startede med at blive offentliggjort tilbage i 2001. Og ikke rigtig noget der indikerer meget lempelig finans og/eller pengepolitik selvom der i september blev blødt op.

Graf: Lånevækst år-år

Væksten i pengemængden fik målt på M1 et ordentlig løft i november, på 6 mdrs. basis ligger den dog kun i et svagt plus, mens årsvæksten fortsat er negativ. Hvad værre er, er at trenden er ned på både M1 og M2, som skelner mellem hhv. den smalle og lidt bredere pengemængde. Det er samtidig blandt de laveste målinger der har været siden 2000.

Graf: Udvikling i pengemængde

De kinesiske aktier har i lang tid set relativ billige ud sammenlignet med alternativrenten på obligationer. Det er dog en sandhed med flere ansigter da renterne siden Corona kun har kendt én retning i Kina (ned). Det andet er at indtjeningen i de kinesiske selskaber kan gå en svær fremtid i møde. Det værende både som resultat af høje gældsprocenter, problemer med at hæve salgspriser qua deflation og risiko for udsigt til tariffer fra USA. Derudover netto profitterne fortsat på retræte trods et løft her i efteråret siden sidste gang vi var omkring Kina.

Graf: Profit og økonomisk aktivitet

Så koger vi det hele ned er konklusionen den samme som vi gjorde for nogle måneder siden, da vi havde Kina oppe at vende. Det er fortsat for præmaturt at konkludere noget som helst omkring at Kina er undervejs retur til 5 % i vækst. Omvendt er deres udfordringer rykket tættere på. Og som vi så i første graf om de 10-årige statsrenter kan også aflæses i investorernes forventninger. Vi holder af samme årsag + det politiske Kina på afstand i investeringsmæssig forstand i det omfang det er muligt.

Jens Kornbeck

Jens Kornbeck

Forfatter, Porteføljemanager