07.04.2025

Kapitulation

De finansielle modeller er ikke meget værd i disse dage med de brutale nyhedsstrømme der kommer fra både nær og fjern om handelssituationen. Det sagt, er det de bedste værktøjer vi fortsat har, så når handelsuroen kommer lidt på afstand kan vi igen læne os op af de elementer vi påpegede for nogle uger siden i analysen.

Størstedelen af de ledende indeks er negativ med 20 % eller mere siden toppen i slutningen af februar. Men hvor tæt er vi så på kapitulation? Dvs. hvor markederne bredt set kaster håndklædet i ringen og får tegn med en potentiel vending?

Starter vi først med et blik på enkeltaktierne og ETFéren, viser nedenstående figur fra Goldman Sachs at netto købene på enkeltaktier (sort) er 3 std. Afv. negativ. Det vil sige at investorerne har det mindst lyst til at købe enkeltaktier lige nu de har haft de seneste 10 år, og samtidig er mest negative på ETFer de har været i 10 år. Med det in mente skal vi huske på at vi i samme periode havde 2022 med inflationsforskrækkelsen, 2020 med Corona og 2018 med recessionsrisiko og handelskrig 1.0.

Figur: Positionering blandt investorer

Kilde: Goldman Sachs

Det næste element er at kigger vi frygt & grådighedsindeks (fear&greed), der bl.a. består af aktieudsving, optionshandel, kreditspænd mv. Så er indekset mast i bund på niveau med det vi så under Corona da det var værst. Baseret på tidligere hændelser har det været synonym med en markant stigning. Om det sker denne gang, gætter vi ikke på, men mest en observation der i dette pessimistiske bør være svært at mase de større indeks markant længere ned.

Figur: Fear/Greed indeks

 Kilde: CNBC

Det tredje element vi kan hive frem er frygtens indeks, eller det såkaldte Vix indeks, som måler udsvingene i optioner baseret på det brede S&P500 indeks. Vix indekset er i sidste uge steget med 109 % kun overgået af den kinesiske vækstopbremsning i 2015 og Covid-19 i 2020. Generelt når vi tidligere gange har set så voldsomme stigninger er vi i gennemsnit et år efter 11,3 % højere. Undtagelsen er særligt 2007, og den form for krise kigger vi trods alt ikke ind i, skal der sammenlignes direkte er Covid måske bedste sammenligning, da det ikke er en økonomisk ubalance der har skabt nedturen (dvs. de finansielle modeller), men mere er noget udefrakommende.

Figur: Ekstreme læsninger i Vix, efterfulgt af aktieafkast 1-5 år senere.

Kilde: Charlie Bilello

Sidstnævnte figur er i virkeligheden også den vi som investorer bør have fokus på. I CuraInvest var vi forberedt på at Trump kunne ryste posen, men havde ikke denne vanvittige handelskonflikt i spillekortene. Væsentligst for os er tidshorisonten, og sandsynligheden for at vi ligger markant højere i værdi om 12 mdr. er efter ovenstående matrix et ret godt bevis. Det fortæller dog ikke om bunden er nået for nu eller om der er 10 % længere ned.

Når vi forhåbentlig snart får lagt noget ro om handelskrigen er det vores forventning vi igen vender retur til nogle fundamentaler, hvor vi heldigvis har nogle lempelige konditioner at falde til på, som kan give et solidt og varigt rebound til aktierne.

Jens Kornbeck

Jens Kornbeck

Forfatter, Porteføljemanager